Veterinärbesiktning och avelsbedömmning


Oj det har vart fullt upp nu några dagar, ridlektioner i skolan får både Helene och Linda och en jäkla massa cycklande för min del fram och tillbaka till Daladis i sörsylta. Självklart är det alltid motvind, oavsett vilket håll jag cycklar... (?!)
Svullnaden i Daladis has har fortfarande inte gått ner, men jag har ridit lungt i tre dagar nu eftersom att hon inte är halt och är pigg och glad, skolveterinären ska få titta på henne på tisdag när jag flyttat upp Daladis till skolan.

I förrgår fick jag reda på att jag inte kan göra mitt unghästprov hos Åse i Falköping, det ligger för långt bort helt enkelt.. Vart ska jag ta vägen nu?? Ingen aning, men av erfarenhet under det gångna året så vet jag att saker och ting alltid löser sig, allting har en mening! Så jag är inte så orolig, ÄN i alla fall!


I väntan på att veterinären skulle komma
 
Idag var det veterinärbesiktning av våra skolhästar på chemat, alla hästar skulle kollas och bli "godkända" både på rakt och böjt spår. Som tur var gick alla hästar igenom :)
Efter veterinärbesiktningen gick alla upp till lerladugårdens "kök" för att fika, för idag är det nämnligen Sara Olsgärdes födelsedag och till allas stora lycka hade hon bakat en underbart god tårta :D hon bjöd även på hembakta bullar som hon gjort under helgen, oj vad gott det var! Grattis Sara!

I eftermiddags började avelsvisningen här på Störmsholm, det var fullt med hästar och folk i alla stallarna på Löten.
Eftersom att jag som vanligt cycklade till Daladis direkt efter skolan så missade jag nästan alla hästarna som visades idag, jag hann se 2 och en halv visning, den sista visningen gjordes av Johan Häggberg som är med på bilden ovan.
Jag hoppas att jag hinner åka bort och titta på fler fina hästar under helgen!

Första helgen


Fina Lettir! Lägg märke till glittret på hovarna :)
   
I slutet på förra veckan fick jag ett trevligt mms av Nora Hägglöf som numera bor på Gotland och äger våran "gammla" häst Lettir frá Djupadal, hon skickade med en jättefin bild på honnom. Det är så kul och skönt att se att han har det så bra! Den hästen OM NÅGON förtjänar verkligen att bra liv, OJ vad han har fått jobba och slita för många olika hästföretag och vilka JÄTTE problem han har haft med sina musker (eller snarare "inte muskler", eftersom att han alltid varit smal och ranglig över ryggen, bogarna OCH rumpan) och sin spatt och sitt eksem som han har haft så ont av..
Nu slipper han både tjocka gubbar och tanter på ryggen OCH sitt eksem :) helt underbart att han har fått det såbra!
 
Tillbaka till Strömsholm igen:
I lördags blev det inte mycket gjort.. jag började dagen vid 12.00 med att cyckla ut till Daladis och motionera henne. Idag red jag första gången på länge, det var jätteskönt och roligt :) hon är så duktig min lilla häst! Eftersom att hon fortfarande är svullen i hasen så red jag bara halva rundan och gick resten hem, även om hon inte är halt så vill jag inte belasta henne för mycket, hon har ju redan ganska många extra kilon att bära runt på...
Idag hade leveransen från Börjes Tingsryd kommit också :) dom andra tjejerna i stallet hade beställt en hel kartong med grejer, jag hade bara beställt en lädergrimma (så att Krumme får åka med en hel nästa gång..) 
Lädergrimman jag beställde kostade BARA 159kr och var mjuk och smidig som vilken annan svindyr lädergrimma som helst!! Så för guds skull ÅK TILL BÖRJES och handla BILLIGT eller beställ över internet! 
 
                                                         
 
Som vanligt går tiden fort och klockan blir mycket när man springer runt och velar i stallet, så jag cycklade direkt vidare till Krumme för att rida honnom också.
Jag ville känna på honnom i tölten efter lektionen igår när Helene red så jag tog en vända i ridhuset. Jag började att mjuka upp honnom i skritt länge så att han verkligen var mjuk innan jag började med tölten, och det gjorde susen! Han gick jättefint :) så det blev inget långt tränignspass men han blev ändå genomsvett pga värmen i ridhuset, så när vi kom in i stallet igen spolade jag av honnom med ljummet vatten. Det tyckte han om!

Idag (Söndag) har jag haft en riktigt slapp och skön dag, jag har legat och läst i min nya Twilight bok som jag köpte i fredags. Det är farligt att börja läsa en bra bok, MAN BLIR FAST!
Efter lunch var jag tvungen att slita mig från boken och ta cyckeln ut till Daladis, det blev samma runda som igår, halva red jag och halva gick jag.
När jag kom tillbaka efter ridturen så såg jag att stallägare Sannas shettis hingst Jolly rivit staketet och sprang runt bland dom andra hästarna och tokade sig..  jag försökte ringa Sanna men hon svarade inte i telefon så jag fick laga staket (väldigt provisoriskt) och jaga galna shettisar en stund, tur att dom är små och söta i alla fall.
 Allt löste sig och var i sin ordning lagom tills när Sanna kom till stallet en stund senare, men hon får nog lite jobb med att laga det där staketet.. massa trådar kors och tvärs och trasiga stolpar.. ojoj
 
Senare under kvällen efter att jag vart i Kolbäck och handlat lite mat på Hemköp (svindyrt) så åkte jag ut till Krumme och longerade honnom lite i rundvolten. Han var duktig och lyssnade, som vanligt gjorde han sitt bästa! Efter att jag sagt godnatt till hästarna i skolstallet så åkte jag hemmåt, nu blir det en kväll med ännu mera Twilight!

Helene Blom rider



Idag hade vi bara en lektion på schemat, och det var ridning! Idag skulle Helene prova att rida våra hästar för att känna igenom dom i tölten och känna eventuella "problem" så som låsningar i sidorna osv.
Alla tyckte att det var jättekul att se Helene rida deras hästar, det blir ju helt klart skillnad när hon sitter upp och rider dom...
I början när Helene red Krumme var han (som vanligt) ganska stel och hade svårt att få med sig kroppen, men OJ vad mjuk och fin han blev i slutet :) jobbade till och med bra i ganska kort tempo i tölten! Han är duktig den lilla hästen.
 
Efter skolan idag som slutade 12.00 åkte alla i klassen åt olika håll, många åkte hem, andra till kopisar eller bekanta. Kvar blev bara Jag, Jessica, Julia och Sebastian, snällt nog frågade dom mig om jag ville åka med till Västerås och gå på stan och DET kunde jag ju inte säga nej till!
Väl i Västerås började vi med att äta på Subway, jag beställde en baguette med kycklingbröst, bacon, sallad, och vitlöks sås *mums* helt OTROLIGT gott var det men OJ vad dyrt!
När alla var mätta i magen gick vi runt i affärerna i stan, DET ÄR MÅNGA. Jag gjorde ett Rea fynd och köpt ett fint linne för 39kr, och när vi gick till Akademibokhandeln för att Sebastian skulle kunna köpa sig ett skrivblock kunde jag inte låta bli att köpa den första pocketboken i Twilight serien.
Efter 3,5 timmar i Västerås började vi resan hemmåt.
 
På vägen hem stannade vi till vid Willys så att Jessica, Julia och Sebastian kunde köpa chips och godis.
När vi ändå var i affären så passade jag också på att handla lite, jag köpte bröd så att det finns för nästa vecka, en konservöppnare (som jag upptäckte att jag inte hade när jag skulle öppna en burk krossade tomater i början på veckan...) och två omgångar med Frys/micro burkar så att jag slipper lägga min mat i vita sop påsar när jag ska frysa in den! När vi kom hem var klockan redan ca 19.30 så jag skyndade mig upp till stallet och tittade till Daladis innan jag åkte hem och la mig i sängen och slappade. Imorgon ska jag sova LÄNGE

Nu är veckan snart slut..

En söt och ganska rolig bild på Dalaids från dagens promenad :)
 
Oj vad fort dagarna går! Snart är det redan första helgen här på Strömsholm, för mig blir det lungt, jag behöver bara rida Krumme och promenera Dalis och sedan ska jag slappa!
I helgen är det Julia och Sebastian som har stalltjänst, så jag behöver inte ens mockan min egen box!
Ibörjan var jag väldigt tveksam till att låta andra mocka boxen, jag vill ha RENT i min box, INGA kvarglömda skithögar ska finnas, men efter denna veckan så har allt visat att dom är minst lika noggranna som jag med mockningen :) vet inte om det beror på att dom inte vågar något annat såhär i början på terminen men jag hoppas det håller i sig!
 
Idag har vi ridit lektion för dressyrtränaren Linda, vi tränade "avdelningsridning" som man använde förr och som man fortfarande använder mycket i riskolor idag.
Vi tränade ridvägarna så att alla verkligen kunde rida dom korrekt, i både skritt, tölt, trav och till och med galopp :)
Linda var OTROLIGT petig med sittsen, ingen "slappe ridning" här inte! OJ vilken bra sits alla i klassen kommer ha efter ett års lektioner med Linda, skönt att ha någon som "petar" på en när det behövs!
 
Sedan tränade vi "häst vid hand" med stall chefen Sandra, mest för att hon ville se att alla hade koll på sina hästar inför veterinär besiktningen nästa veckan som alla hästar måste vara med på.
Det gick bra för alla, alla hästar skötte sig bra. Jag tror att det berodde på att dom precis som vi var trötta efter lektionen med Linda!

På kvällen gick jag som vanligt ca 1 timmes promenad med min fina Daladis :) idag var hon väldigt pigg och frammåt och hade öronen spättsade mest hela tiden! Hon är fortfarande svullen i benet men inte halt.. ska vänta med att visa henne för veterinären tills när vi flyttar upp till Utnäslöt (där alla "våra skolhästar" står) för där får vi rabatt eftersom att det går genom skolan!
Imorgon blir det en ganska lugn dag, skönt för det har blivit sena kvällar alla dagar hittils denna veckan, vi slutar 12!

Nu har han äntligen kommit!

Luna inspekterar fölisen. Till höger mamma Aska
 
Efter LÅNG väntan har han äntligen kommit!
Det var Sara och mamma som hittade den lilla svarta hingsten i hagen igår förmiddags, typiskt att han skulle komma bara två dagar efter att jag flyttat till Strömsholm, nu får jag ju inte klappa på honnom förens om flera veckor.. Tur att mamma och Sara har kamera och kan ta kort och skicka till mig i alla fall :)
Nu återstår bara namngivningen, det lutar mot Viking eller Lettir, har inte bestämt mig ännu så vi får se vad det blir!
Har ni några förslag på bra hingst namn så får ni gärna höra av er!
 
Idag var första "riktiga" dagen i skolan, vi har delat upp klassen i två grupper med 5st i varje grupp. I morse var det min grupps tur att ha "stalltjänst", så jag och min rumskamrat Sara satte oss på cyckarna halv 7 i morse och begav oss till stallet. Eftersom att vi var så många som delade på stallsysslorna så gick det jättefort och smidigt att sköta både mockning och packning av alla foderpåsarna.
Efter lunch var det dags att rida lektion för Helene för första gången, det blev bara en "repris" av ridprovet som vi gjorde i våras, hon ville bara se hästarna i de olika gångarterna och se hur vi red. Det gick som väntat inte höjdar bra med Krumme eftersom att han har stått så mycket i slutet av sommaren och jag inte har hunnit "hitta knapparna" på honnom än, men han skötte sig och gjorde det jag bad honnom om :) Nästa ridlektion blir inte förens på torsdag, och då ska vi rida för en "vanlig" dressyr tränare som heter Linda. 
 
Efter ridlektionerna passade många av oss i klassen på att sitta på läktaren i röda ridhuset och titta på när Eyolfur med flera höll på att planera clinicen som kommer att hållas den 12-13 september. Det var många bra ekipage som ex. Åsa Nevader på Oskastainn som tränade för Eyoulfur i ridhuset, kul och faktiskt väldigt lärorikt! Det blir spännande att se hur dom kommer att lägga upp det på clinicen!

När allt var klart i stallet och vi tittat klart på Eyolfur för dagen så tog jag bilen till Daladis i Sörsylta. Anledningen till att jag tog bilen var för att jag ville ha med mig sadeln, men när jag väl kom dit så regnade det så mycket och Daladis var fortfarande tjock i vänster has så jag ångrade mig och tog en promenad med henne istället. Det blev en ordentlig runda som tog en timme i ganska raskt takt, varken jag elle Daladis tyckte det var jättekul att vara ute i regnet men det var skönt efteråt när vi var tillbaka och eftersom att hon inte är halt så måste hon ändå röra på sig, hon har ju några extra kilon.. Min fina häst :)
Imorgon ska vi ha "prov" på säkerhets policyn här på Strömsholm, så nu måste jag nog ta fram häftet och börja plugga!


      
Söta gardiner i "matsalen" har vi alla fall :)     Så här ser i stort sätt alla småvägar ut här..
                                                                            Det svänger!

Söndag = Stängt


Tur att man har en egen kamera så man kan ta egobilder på sig själv!
Jag i Köping
 

Idag började jag dagen 06.30 med att ta bilen ut till Utnäslöt och fodra Krumme, han fick äta frukost ute i hagen medans jag mockade boxen. Pedantiskt nogrann som vanligt var jag och mockade bort ALLT som var smutsigt och soppade upp allt kissigt spån från golvet för att spånet ska hålla sig ljusgult, synd att jag inte kan vara lika nogrann när det gäller allt!
Krumme såg nöjd och gladare ut idag, idag hade han andra hästkompisar att titta på längre bort i andra hagar i alla fall, så helt ensam var han inte.
 
Efter fodringen åkte jag tillbaka och fodrade mig själv, det blev frukost i form av en svart banan och två mackor. I brist på annat att göra i väntan på att affärerna skulle öppna i Köping så satte jag mig en stund framför datorn och VIPPS så blev denna bloggen till!
När klockan var ca 10.00 satte jag mig i bilen och startade färden mot Köping, väl där insåg jag att allt var stängt. TYPISKT jag som behövde köpa en cyckelpump för att pumpa däcken och ett cyckel lås så att jag kan ha cyckeln ute som alla andra och inte behöva ha den ståendes brevid sängen..
Det var otroligt fint i Köping, och när jag ändå var där passade jag på att ta en vända på gatorna mellan affärerna.
Det får bli en tur till Köping imorgon också när affärerna förhoppningsvis är öppna!
 
Jag åkte ut till Utnäslöt för att luncha Krumme och se så att han hade det bra, när jag kom dit var det transporter och töltande islandshästar överallt.. OJ det var annat än igår när det var helt öde! Tydligen var det någon pågående kurs på ovalbanan.
Nu hade Sara (som jag ska dela rum med) kommit med sin häst, en vacker moldott valack på 6år. Skönt för då slipper Krumme stå ensam i stallet inatt! Efter att ha luchat Krumme så åkte jag hem och åt lunch själv också, sedan åkte jag ut till Daladis i Sörsylta. Tyvär fick syckeln vila idag, det blåste storm och med punktering på däcken hade det tagit LÅNG tid att cyckla till stallet och jag hade garanterat vart helt slut! Jag tänkte inte rida Daladis idag, men när jag väl kom dit så ångrade jag mig, hon och dom andra två hagkompisarna stod vid grinden. Jag skrittade ut en runda på grusvägarna runt om stallet, det tog nästan 1,5 timme, hon var som vanligt lite stressad men skötte sig hyffsat bra med tanke på vinden och att det är ett helt nytt ställe men jag är glad att jag INTE red i barbacka padden!
 
Jag och Sara börjar förbereda oss för att åka ut till Utnäslöt igen för att ta in hästarna och fodra, jag tror att det är många utav de andra elverna som har kommit med sina hästar under dagen, får se om vi träffar några i stallet!


Köping                                                                               Strömsholm slott

Strömsholm



Efter många timmar i bilen så var vi äntligen där! Vi började med att lasta av Krumme och göra iordning hans box på Utnäslöt, enligt stallpersonal så skulle det ha kommit en häst redan i fredags men stallet var helt tomt... Med nytt härligt ljust spån och hö i boxen lämnade vi Krumme för att åka vidare till stallet där Daldis ska få bo i vinter.

Det tog lite längre tid än planerat att hitta till stallet i Sörsylta som det heter där Daladis ska få bo, vi åkte fel några gånger och fick oss en rundtur på småvägarna runt om på landet och vi fick se många söta kossor och underbar natur i det härliga vädret! Väl framme möts vi av Sanna som har hand om stallet, en jätte glad och positiv tjej som värkligen fick både mig och Daladis att känna sig som hemma! Stallet är litet och mysigt med stora härliga hagar med både öppna ytor och skog i. Daladis har sällskap av två andra hästar i sin hage, en STOR häst och en "mindre" stor häst som båda är väldigt snälla.
 

När hästarna väl var på plats var det dags att flytta in alla mina saker i Lerladugården, i rum nr 3 som jag ska dela tillsammans med Sara (som jag ännu inte vet vem det är) under de närmsta två veckorna fram tills sista augusti när jag får flytta in i "mitt" rum.
Rummet i Lerladugården har kraftiga betongväggar, det är lågt i tak och träbalkarna i taket gör att det känns ännu mindre men skapar en ganska mysig stämmning. Hade det inte vart för att sängen var så attans hård och så liten och smal att man knappt vågar väda sig om på natten med risk för att ramla ur så hade det vart helt OK! En till nackdel är ju att rummet inte har någon egen toalett, och att "köket" i ett rum längre bort med bara två kokplattor delas av alla boende i rummen (ca 10st). Jag kommer leva på gröt och mackor under två veckor.

När Martin och pappa åkt iväg hemmåt så visste jag inte riktigt vart jag skulle ta vägen, efter en stunds slappande framför datorn så tog jag en vända på min röda cyckel (i smyg "lånad" av syster) och kollade cyckelavstånden till Sörsylta och Utnäslöt.
Hade det inte vart för att jag cycklade väldigt fel på väg till Daladis i Sörsylta så hade det gått väldigt fort och smidigt, men det var först på väg hem jag hittade den "riktiga" vägen och då tog det ca 30 minuter i lugn takt med punktering på båda däcken, stallet ligger ganska nära med andra ord!
Att cyckla från Strömsholm till Utnäslöt var ännu smidigare, asfalt hela vägen och det tog bara 15 minuter att komma fram till stallet. När jag väl kommit så långt som till Utnästlöt hade jag ONT i rumpan efter allt cyckande på skumpiga grusvägar och det var väldigt skönt att få slippa cyckelsadeln en stund. Klockan hade redan blivit ca 8 så när jag ändå var där så passade jag på att kvällsfodra Krumme, som fortfarande stod själv i stallet.

Under cyckelfärden hemmåt började det att regna, det var SKÖNT att få komma "hem" in i värmen men OJ vad tråkigt att ligga själv i ett mörkt rum med betong väggar hela kvällen! Det fick bli tidsfördriv i form av "My name is Earl" avsnitt på datorn, som älsklingen snällt nog laddat ner till mig :) det dröjde inte länge innan jag blev trött och gick och lag mig.


RSS 2.0